Săptămâna trecută, în data de 3 februarie 2016, s-au împlinit 7 ani de când Curtea Internațională de Justiție de la Haga a pronunțat hotărârea în cazul România vs. Ucraina asupra delimitării maritime în Marea Neagră (am scris despre aceasta aici).

Cu această ocazie, pe pagina de Facebook “Procesul României la Haga” a fost organizat un concurs având ca premii  7 cărți ,,Avanscena și Culisele Procesului de la Haga. Memoriile unui tânăr diplomat”, de Bogdan Aurescu, cu autograful autorului. Cifra 7 nu este deloc întâmplătoare, având în vedere că se aniversau 7 ani de la pronunțarea hotărârii.  Pentru a intra în concurs trebuia doar să dai LIKE & SHARE postării privind concursul.

Am avut șansa de a mă număra printre cei 7 câștigători și am primit un exemplar al cărții menționate. De aceea, mi-am dorit să scriu despre această carte pe care o consider deosebit de interesantă.

Este o carte inedită, pe care orice pasionat de relații internaționale sau de drept internațional public o citește pe nerăsuflate. Ceea ce mi s-a părut deosebit de util este faptul că descrie foarte bine și fără cuvinte greoaie etapele unui proces la Curtea Internațională de Justiție, dar nu numai.

Este o carte despre istoria delimitării maritime în Marea Neagră, cititorul aflând că negocierile României pentru delimitarea platoului continental și a zonelor economice exclusive din Marea Neagră se întind încă din anul 1967, pe când România negocia cu fosta URSS.

Este o carte pe care dacă o citești nu mai ai cum să afirmi vreodată că procesul de la Haga a avut ca obiect apartenența Insulei Șerpilor la România sau la Ucraina, ci vei ști că Procesul de la Haga a privit exclusiv delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive ale celor două state în Marea Neagră. Am observat că aceasta este o greșeală frecventă, pe care am întâlnit-o, din păcate, inclusiv în cărți care consideră că prin acest proces ne-a fost restituită Insula Șerpilor.  Miza a fost într-adevăr stabilirea dacă Insula Șerpilor face parte din configuraţia costieră a Ucrainei sau nu, dar nu și dacă Insula Șerpilor este a României sau a Ucrainei, întrucât Insula este a Ucrainei, așa cum se menționează chiar în  Tratatul de bază româno-ucrainean din 1997.

Și nu în ultimul rând este o carte care îți permite să ai acces la o parte din spatele scenei procesului, relatând pregătirile care au avut loc pentru fiecare etapă a negocierilor sau a procesului, descriind pe alocuri și trăirile autorului în diferite momente cheie.

Cartea este bogată în fotografii cu membrii echipei României, atât din timpul procesului, cât și din momentul pregătirilor pledoariilor și conține grafice și hărți inedite privind problema delimitării maritime, totul pentru a înțelege cât mai bine munca și efortul care au stat în spatele acestui eveniment istoric.

Recomand cartea cu multă căldură, cu atât mai mult cu cât este scrisă de unul dintre profesorii mei de la Facultatea de Drept, domnul Bogdan Aurescu, pe care am avut onoarea să îl cunosc în cadrul prelegerilor sale pentru disciplina“Jurisdicții internaționale”.

Carte Aurescu memoriiAutograf Aurescu memorii