Marile realizări din istoria antică a omenirii, piramidele, templele, chiar și campaniile de război au fost proiecte la timpul lor, pe care câțiva oameni le conduceau astfel încât totul să iasă așa cum și-au dorit conducătorii imperiului, în timpul impus de aceștia. Izvoarele istorice nu fac dovada folosirii unor metode de management de proiect pentru a ține sub control costurile, resursele și durata proiectelor. Însă, cu siguranță, în funcție de experiența celui care conducea un astfel de proiect, acesta își crease în minte câteva tipare ce erau folosite pentru a cunoaște în ce stadiu se află proiectul, de cât timp și de câte resurse mai este nevoie pentru a-l finaliza.

Începând cu cel de-al Doilea Război Mondial, când au fost create primele instrumente de management de proiect atestate, atunci când spunem management de proiect ne gândim la cuvinte mărețe, care par complicate și axate doar pe câteva domenii.

De fapt, managementul proiectelor este simplu și poate fi utilizat în orice domeniu.

Să luăm ca exemplu ceva banal: vacanța de anul acesta. Da, este un proiect. Are o durată limitată, o limită de buget, ne dorim să ne simțim bine în vacanță (deci intervine și factorul calitativ)… Avem chiar și o echipă, care poate fi mai mică sau mai mare, în funcție de mărimea celor pe care îi luăm cu noi în vacanță: prieteni, copii sau părinți.

Managementul proiectelor te ajută prin intermediul instrumentelor pe care le folosești:

– să îți setezi obiectivele și conținutul proiectului (în cazul nostru: unde ne petrecem vacanța și cât timp);

– să îți planifici activitățile (în exemplul nostru: ce vom face în vacanță, un mini-program pe zile, ce obiective turistice vom vizita și în ce zi);

– să îți planifici resursele și bugetul (în exemplul nostru: calculăm cât ne costă transportul, cazarea, taxele de intrare la obiectivele turistice, alte cheltuieli neprevăzute);

– să iei în calcul riscurile (în cazul nostru, acest lucru ne va ajuta să analizăm care perioadă este mai bună pentru a ne petrece vacanța sau ne va ajuta să știm ce facem dacă mașina ni se strică pe drum – dacă plecăm cu mașina în vacanță);

– să îți coordonezi echipa (în exemplul nostru, familia sau prietenii alături de care îți petreci vacanța, astfel încât să vă simțiți cât mai bine în vacanță).

Așadar, dacă ceva banal ca o vacanță este un proiect și necesită planificare, cu atât mai mult managementul proiectelor este util în orice domeniu.

Spuneam că managementul de proiect e simplu. Așa este, dar am uitat să menționez condiția esențială: să știi să utilizezi instrumentele de management de proiect care te ajută să coordonezi acel proiect.