Lipsa autostrăzilor este un subiect dezbătut și întors pe toate fețele. Cauzele lipsei autostrăzilor sunt multiple, iar scurtul articol pe care îl citiți nu își propune să reia întreaga dezbatere și să analizeze toate cauzele. Mă voi opri doar la una, inedită, de natură geopolitică.

Pentru început vă invit să observați această hartă a autostrăzilor construite în Europa până în decembrie 2012.

Europe_Completed_Motorways_Dec_2012-300x240

   Sursa: http://www.fdcholdings.co.uk/

După cum puteți observa ghemul acela de autostrăzi din Europa de Vest pare a fi rupt brusc la granițele României, Ucrainei și Belarusului. În 1990, linia autostrăzilor se oprea brusc la granițele Poloniei și Ungariei. Întrebarea firească este de ce? Oare nu aveau nevoie statele comuniste de căi de transport rapide care să asigure schimburi comerciale între ele? Oare doar lipsa fondurilor să fie răspunsul?  În orice caz, dacă ar fi fost o prioritate pentru acele regimuri comuniste, cu siguranță autostrăzile ar fi fost construite. Așadar, întrebarea ar trebui să fie de ce nu a devenit o prioritate construcția de autostrăzi în aceste state și în fosta URSS?

Răspunsul, și de această dată, este unul de natură geopolitică: din cauza Câmpiei Nord Europene, culoarul geopolitic pe care atât armatele lui Napoleon, cât și cele ale lui Hitler au înaintat  în campaniile militare ce aveau ca scop invadarea Rusiei.  De-a lungul istoriei, această vastă zonă lipsită de orice barieră geografică, cum ar fi câteva lanțuri muntoase de o înălțime considerabilă, a fost principala provocare geopolitică a Rusiei, pe care a încercat să o contracareze prin cucerirea de noi teritorii care să servească drept zone tampon.

Imaginați-vă numai dacă la acest handicap geopolitic s-ar fi adăugat și niște autostrăzi care să permită armatelor străine să înainteze mult mai repede și care să le permită să-și susțină din punct de vedere logistic mult mai eficient trupele (prin aprovizionarea mult mai rapidă a efectivelor).

Așadar iată una dintre cauzele lipsei autostrăzilor în această zonă. Repet este doar una dintr-o multitudine de alte cauze.